Izvješće o radu Hrvatske čitaonice u 2017. godini.

Sveukupni prihod „Hrvatske čitaonice“ u 2017. god. iznosi 287.058,00,00 kn,

od toga je 250.358,00 kn iz proračuna Osnivača, 25.000,00 kn Ministarstva kulture, 3.000,00 kn Turističke zajednice i 11.700,00 vlastitih sredstava.

Za nabavu knjižne i neknjižne građe utrošeno je 59.637,00 kn, a za programsku djelatnost 13.000,00 kn.

Ukupno je nabavljeno 740 knjiga na 5 jezika i 6 naslova časopisa, od toga je iz otkupa Ministarstva kulture 210 knjiga i 46 je darovanih.

Fundus sadrži 22171 knjigu. Smješten je u prostoru od 83 m², od čega je prostor za korisnike 60 m² sa 8 sjedećih mjesta.

Ukupan broj članova je 350, među kojima je 160 gostiju.

U slobodnoj maloj knjižnici na rivi u BookCrossing posudbi razmijenjeno je oko 200 knjiga.

Svojim radnim vremenom od 9-13 i od 20-22 sata, knjižnica se u sezoni prilagođava potrebama ljetnih korisnika koji je rado posjećuju i koriste se njezinim uslugama.

Organizirano je 30 događanja u knjižnici, njezinom dvorištu i na drugim lokacijama u Bolu i na Braču.

U noći knjige i na Dan hrvatskih knjižnica upriličena su cjelodnevna događanja za sve uzraste.

U suradnji sa školskim knjižničarima, profesorima i odgajateljicama, djeca iz osnovne škole i vrtića su više puta tijekom godine organizirano posjećivala knjižnicu.

Organizirana je radionica maski za odrasle i 20. međunarodna likovna radionica za djecu s izložbom dvadeset metarskog platna u pokretu, na rivi i u Marmontovoj ulici u Splitu.

U suradnji s tel. i film. snim. i redateljem Šimom Strikomanom napravljen je kratki dokumentarni film „Brač: kamen i voda“, snimljen na istoimenoj izložbi na bolskoj šetnici i na lokalitetu Lokve kod Gornjeg Humca u suradnji s Osnovnom školom Pučišća.

Premijera je bila u osnovnoj školi u Gornjem Humcu.

U filmu su sadržana tri osnovna elementa na kojima bi se trebao temeljiti održivi razvoj turizma na ovim našim prostorima: edukacija, osvješćivanje, u prvom redu djece i mladih, o vrijednosti i značaju naslijeđa, valorizacija naše bogate kulturne baštine i njezina promidžba kao osnova turističke ponude.

Film je Strikomanov dar bolskoj knjižnici.

U najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu Trsat u Rijeci na Festivalu hrvatskih katoličkih filmova, od 1. do 3. lipnja, film Šime Strikomana „Zmajevo selo“, nastalog prema istoimenoj predstavi u produkciji „Hrvatske čitaonice“, ušao je u uži izbor festivalskog programa. Prikazan je u završnoj večeri uz filmove Joška Marušića i Jakova Sedlara.

U okviru Strikomanovog projekta „Terra Croatica“ pod nazivom „Bročko blogo“, započet je projekt snimanja 10 000 godina bračke kulturne povijesti. Trebao bi to biti bajkoviti prikaz  našega otoka kroz fotografiju i fjabe, gočice, legende, mitove…, jer „stvarnost i san na mojem su otoku nerazmrsivo spleteni“. (P.Šimunović)

Bit će to jedinstveni prikaz bogatog bračkog kulturnog i povijesnog  naslijeđa kao i narodne predaje kakav još nitko nije obradio.

Statisti su stanovnici lokaliteta na kojima će se snimati.

To je najveća vrijednost projekta, dakle, uključivanje velikog broja stanovnika sa cijelog otoka, njihova edukacija, osvješćivanje o vrijednosti i značaju naslijeđa, stvaranje baštinskih animatora i ambasadora koji će promovirati svoju kulturu, dakle, valorizacija naše bogate kulturne baštine i njezina promidžba kao osnova turističke ponude.

Scene prenose autentičnu poruku vremena jer se snimaju na izvornim povijesnim lokalitetima na kojima možemo pratiti kontinuitet življenja do današnjeg dana.

Do sada su snimljene sljedeće scene:

ilirskog razdoblja na lokalitetu Lokve i na brdu Brkata kod Gornjega Humca,

rimskog razdoblja u rimskom kamenolomu Rasohe pored Splitske i u Škripu,

Bračke vile na lokalitetu Korita podno Vidove gore.

Snimljeni materijal prikazan je bolskoj publici tijekom ljeta uz znanstvena predavanja stručnjaka:

Fea Munitić: „Praslavenska mitologija i njezini tragovi na Braču“,
sc. Vedran Barbarić: „Kontinuitet svetih mjesta u krajoliku otoka Brača“,akad. Nenad Cambi: „Rim na Braču“,

dr.sc. Lucija Puljak i Gita Dragičević, prof.: „Usmene predaje otoka Brača“.

Nakon ljeta snimljene su scene:

Koloč i mitološka bića macići kod Nerežišća i

Orkomarin  u Veloj Slatini.

Snimanje bi se nastavilo tempom koji bi omogućavali uvjeti, slijedeći ostala povijesna razdoblja, ne zaobilazeći ni prirodne fenomene kao ni mitološka bića.

Projekt je predstavljen na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Solinu, na kojem je godinu dana ranije film „Zmajevo selo“, u produkciji „Hrvatske čitaonice, proglašen najboljim filmom festivala u filmskom prikazu predstave iz tradicijskog života, a ja dobila nagradu Europskog društva turističkih novinara za posebne zasluge u kulturi, i u narodnoj knjižnici u Supetru.

Šimi Strikomanu je na temelju suradnje s „Hrvatskom čitaonicom“,  kao znak priznanja za izuzetne zasluge za razvitak i ugled općine Bol na područja kulture, dodijeljeno javno priznanje Godišnja nagrada općine Bol za 2017.godinu.

Kao ravnateljica knjižnice, 20 godina skrbim o organizaciji nastave u Područnom odjelu Bol – Glazbene škole Josipa Hatzea Split.

Organizirala sam proslavu 20. obljetnice škole čijem slavlju je doprinio zbor Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba i snimanje Milenijske fotografije Šime Strikomana.

Izvješće o radu Hrvatske čitaonice u 2017. godini.
Tagged on:     

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *