Terra Croatica – Bročko blogo: Sv. Juraj u Straževniku – Blagoslov poja

Autori projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman, uz već prije snimljene scene iz ilirskog i rimskog razdoblja na Braču, dolaska Jurja Dalmatinca po kamen za izgradnju šibenske katedrale, nastanka Povaljske listine, blagoslova ribara, mreža i brodova na Tijelovo, Gospe Karmelske u Nerežišćima, prirodnog fenomena Koloč i mitoloških bića: vila, macića, Orkomarina i nimfa, obogatili su svoj projekt novim scenama posvećenim bračkom zaštitniku sv. Jurju.

Taj rimski vojskovođa i kršćanski mučenik zaštitnik je konja, ratara i pastira te osobito sitne stoke, što je u potpunosti prikladno bračkom pastoralnom okruženju. U vrijeme njegove svetkovine uzimaju se ovce na pašu (u najam), obavlja se prvo muženje, odvajaju janjci, naplaćuje pašarina – „jurjevšćina“.

Čobani bi vazimoli trovu na pašu, učinili bi kontrat s gospodoron od Jurjeva do Jurjeva i ploćali bidu u siru, vuni ili joncima.

Sv. Juraj zaštitnik je zemlje, usjeva i zelenila. Blagoslov polja sačuvan je još kod Pražničana.
Hodočaste oni sv. Jurju zazivajući njegov blagoslov i moleći ga za obilan urod njihovih polja.

Da se dostojiš plodove zemlje dati i uzdržati, tebe molimo, usliši nas!
Da se dotojiš kišu ugodnu i plodnu u potrebita vremena udijeliti, tebe molimo, usliši nas!
Po zagovoru svetoga križa, od neprijatelja naših, oslobodi nas, Gospodine.
Od munje, groma, grada, rata i biča trešnje, oslobodi nas, Gospodine!

Crkvica sv. Jurja, na rubu nekadašnjeg drevnog srednjovjekovnog naselja Straževnika, u blizini je Gornjega Humca. Bila je njegova župna crkva. Prvi put spominje se 1111. god. pa je tako najstarija crkva na Braču koja se javlja u povijesnim izvorima. Njezin zvonik na preslicu građen je kad i crkva što ga čini „najstarijim poznatim zvonikom na preslicu u Dalmaciji“ (D. Domančić).
U njoj je vrijedan renesansni reljef čiji gornji dio prikazuje ispaćena Krista u klečećem stavu kojeg podržavaju dva anđela, a datira iz 15. st. i pripisuje se Nikoli Firentincu, dok donji dio reljefa, koji prikazuje borbu sv. Jurja s krilatim zmajem što izlazi iz pećine, upućuje na bračkoga renesansnog kipara Nikolu Lazanića iz 16. st. Nakon šest godina restauracije, vraćen je u crkvu.

Glumci: Don Pave Gospodnetić, župnik u Pučišćima i Pražnicama, Marko Koljatić, Ante i Vito Kusanović, Tončica Vladislavić, Petar i Matea Klinčić, Marko, Vini i Silvija Buvinić, Jakša i Filip Kuzmanić, Vicenca i Josip Arbunić, Ivan Jerčić, Jure Goić i Marija Kusanović (89 godina) iz Pražnica.

Frizure je napravila Štefica Ćurin.
Scenu i kostime osmislila je Jadranka Nejašmić. Redatelj i direktor fotografije je Šime Strikoman, a njegovi asistenti su: Božo Nejašmić i dr. sc.Vjekoslav Koljatić.

Zahvaljujemo: dr. sc.Vjekoslavu Koljatiću na kontaktu s glumcima, Andreji Matoković, kustosici Muzeja otoka Brača, na stručnim savjetima, Mariji Kusanović na kazivanju običaja, Fanici Katić na posudbi starinskih rekamonih košuji, Kseniji Bodlović na posudbi pleta, Sandri Eterović na posudbi haljinice i jaknice i FD „Krejonca“ na posudbi kostima i Silviji Buvinić na pjesmi posvećenoj sv. Jurju.

 

Tebi, Sveče

U ono pasono vrime
nasto muk
niz Straževnika put.
Kad se šaka judih razbižala
od kuge i rata
priko drače i blata
nižje,
bližnje,
u dvo sela molo,
po provjo…
Sinjoli živjenjo
stoju
govoru
muču
svidoču
zovu.
Sveti Juraj ni nikoga
fremo
nego som na Straževniku
osto i
zakanto –
da se svako godišće
u aprilu
pohodi
škropi
moli
prosi.

Izabro je srce draguja
da ofranko
težoka
od boja i truda
da rukon i vodon kapje
dosme
sve vale i vrh
sve kraje i krš.
I kad zemja gori
i kad nebo pobisni
svojon moći
smiri.
A njegovo cviće
pričo priče
u primaliće.
Lipi se za gaće,
svićnjok svitli put.

A ti sveti Jurju,
i daje na braniku
stoj,
čuvoj nan
lipi škoj i –
nečega se ne boj…
jer od stoljeća dvonaestega
tvoj gre puk
uz Straževnika put.

 

 

 

 

Terra Croatica – Bročko blogo: Sv. Juraj u Straževniku – Blagoslov poja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *