Rimsko kupalište na Trišćeniku – čišćenje

Jesi kada čula za Krajice katridu?, upitao me prije više godina sada već, na žalost, pokojni Joško Nigoević, moj izvor podataka koji nigdje u literaturi nisu zabilježeni, čihovi su nerežiški korijeni meju bročkin škrapima duboko usođeni.
Nison, odgovorila sam, ali lipo zvoni, di je to? kako do nje duoč?
E, čierce moja, to ti je na varh Trišćenika blizu Dračevicie, a do tamo nimo nonki kozjega puta, sve obrieslo.

Nakon nekoliko godina u prekrasnom katalogu Vedrana Barbarića i Lina Ursića: Sakralna baština otoka Brača pronađem fotografiju Krajice katride, prvi put objavljenu, ikad.
Kontakt s njezinim autorom, uza sve pokušaje, ostaje neuspješan. Ne da se čoviku ponovo lutati bračkim bespućima.
Ne odustajem. Izbor je Josip Jakšić iz Dračevice. Ako rečen Dračevica, ti san reči oči moje, govorio je Petar Šimunović, a Josip upravo tako osjeća svoju Dračevicu.
I, naravno, zna gdje je Krajice katrida, u ogradi Ivota Jakšića Belolije, ali do nje se ne može. Svejedno moraš doć vidit nešto još puno vrjednije i zanimljivije, reče mi Josip.
Zovem Beloliju, priča mi legendu koja se prenosila s koljena na koljeno, od njegovog nonota, preko oca do njega o Teuti koja se okrunila za ilirsku kraljicu na Trišćeniku i stoga se u puku za to kameno prijestolje isklesano u živcu kamenu sačuvao naziv Krajice katrida.
Povjesničari će reći da Teuta nije nikada boravila na Braču, ali za nas koji vjerujemo da svaki mit ima svoje počelo u zbilji života sv. Jeronim je iz Pučišća, kraljica Jelena iz Škripa, a Teuta se ovdje krunila. Amen.
To moramo uprizoriti i snimiti, to mora biti neizostavna scena projekta Terra Croatica – Bročko blogo, odlučila sam istog trena.

Osmi mjesec prošle godine, upeklo, sve gori, 40 u hladu, podne, zapalio se skoro i moj mobitel od dolaznih Josipovih fotografija. Otvaram ih, ne vjerujem da je to što vidim istina. Ekipa ...to ti je Dračevica, sa svojim prijateljima, iskrčila toga paklenog jutra šumu i šipražje, trasirala i probila put od podnožja do vrha Trišćenika.

Sačekam deveti mjesec da se malo zrak ohladi, dođem u Dračevicu, Josip preponosan, pokazuje mi rezultate akcije, vodi me kroz ugodnu šumsku stazu omeđenu suhozidom. Nakon manje od sto koraka oči nam zabljesne cisterna u kamenu živcu, cca 50 m², dva metra dubine, tri skaline do dna, fascinantne bočne strane, gromada bračke stine u kojoj su naši daleki preci, Rimljani ili neki još prije njih, izdilali, izdubili sebi spremište vode, kupalište ili nešto treće. Nevjerojatno, za to skoro nitko ne zna, rijetki su vidjeli, nitko nikada nije objavio fotografiju, don Frane Bulić tekst samo od pola rečenice, Petar Šimunović samo spominje Kostirnu, kako je Dračevljani zovu.
Mogu se pohvaliti da sam posjetila gotovo sve najvažnije rimske lokalitete u Europi i Maloj Aziji – tako nešto nisam vidjela.
Istog trena vizualiziram novu scenu projekta Terra Croatice – Bročko blogo. Do kada tako? nikada projekt nećemo završiti!, kaže Šime Strikoman. Nisam ja krivac nego moj Brač koji nam neprekidno otkriva svoju prebogatu riznicu.

Ekipa …to ti je Dračevica napravila je veliki, sjajan posao, ali je za uklanjanje teškog kamenja, zemlje i mulja s dna potrebno više mladih jakih ruku.
Nikola Martinić Dragan, zapovjednik DVD-a Supetar s radošću je prihvaćao sve moje zamolbe za pripremu scena pri snimanju projekta Terra Croatica – Bročko blogo: punjenje vodom Korita i krstionice u Lovrečini, podizanje gorućeg kola iznad crkvice sv. Ilije…, sigurna sam da će zajedno sa svojim momcima rado sudjelovati i u ovoj akciji.
Davor Cvitanić, predsjednik Planinarskog društva Profunda, glumio je svećenika u sceni krštenja uranjanjem u Lovrečini, njegovi speleolozi Ivana Gospodnetić i Adrian Puizina bili su sjajni macići na Koloču.
Zajednička akcija DVD-a i Profunde u čišćenju kupališta dobitna je kombinacija!
Kratki telefonski razgovor, bez dileme, istog trenutka izazov je prihvaćen, ništa nije problem, sve je vrlo jednostavno, samo treba odrediti termin.
Jedan obilazak lokaliteta i dogovor na Gožulu: Triba počet ča ranije, dok ne upeče, u koliko uri?, 5 i 15, mooolim? neeego?! do podne triba bit sve gotovo!!!
Dobro, s vami će bit Josip Jakšić, voditelj akcije, i moj muž Božo da bi kamenje koje se izvadi bilo stručno stivano u suhozid, a ja ću malo kasnije dovest Šimu Strikomana da nas lipo zajedno slika, rekla sam i bi tako.

U akciji su sudjelovali:
Članovi bračkih DVD-a:
DVD Supetar: Nikola Martinić (mlađi, Nerežišća), Filip Škrbić (Supetar), Danijel Gojić
(Pražnica), Jerko Fabijanović (Supetar) i Dario Sekulović (Supetar);
DVD Pučišća: Ivan Razmilić (Pučišća) i Branko Marinelić ( Gornji Humac);
DVD Milna: Damir Jakus ( Milna ) i Luka Hržić (Ložišća) ;
DVD Bol: Čović Ivica i David Marinelić.
Članovi GSS-a i PD „Profunda“ :
Davor Cvitanić (Postira), Senka Zrilić (Dol), Matko Garafulić ( Nerežišća), Andro Eterović ( Pučišća), Nino Perasić ( Supetar), Tonči Šeparović ( Supetar, Bol), i Martin Cundrič (Maribor, Povlja).

Ljubav prema baštini, pozitivna pokretačka energija, mladenačka snaga i entuzijazam udruženi čine čuda.
Hvala vam momci od srca!
Hvala Općini Nerežišća, nadasve načelniku Svemiru Obilinoviću, na sponzorstvu cijele akcije. Ručak kod Bežmeka na Gožulu bio je izvrstan.
Hvala do neba mom dragom prijatelju Josipu Jakšiću koji mi je otkrio još jedan biser u baštinskoj kolajni našega otoka!

Objava DVD-a Supetar

[BROČKO BLOGO]
06.06.2021. – D. Humac – Dračevica
Danas smo sa našim kolegama iz ostalih bračkih dobrovoljnih društava i HGSS-a te prijateljima iz bračkog speleološkog društva Profunda zajedničkim snagama očistitli i svrsi priveli arheološki lokalitet rimsko kupalište na Kreljevici između D. Humca i Dračevice na kojem će se snimati slijedeća priča/epizoda velikog projekta Bročko blogo u čijoj realizaciji kao tehnička pomoć djelujemo od samih početaka.
Projekt Bročko blogo djelo je Jadranke Nejašmić, ravnateljice bolske knjižnice Hrvatske čitaonice, i akademskog televizijskog i filmskog redatelja i snimatelja Šime Strikomana čija je namjera prikazati 10 000 godina bračke povijesti i kulture kroz dvadesetak scena, praćenih tekstom, na svim bračkim narječjima i prijevodom na engleski jezik, a sve u sklopu Strikomanovog projekta Terra Croatica kojim je već u 14 fotografskih mapa, prikazao bisere hrvatske umjetničke, sakralne i tradicijske baštine.
Bročko blogo, bajkoviti je prikaz Brača kroz fotografiju uz fjabe, gočice, legende i mitove u kojem su se uz stvarne likove naše povijesti i kulture, na fotografijama i video zapisima našli i oni mitološki: vile, satiri, macići, viščuni… jer su stvarnost i san na našem otoku nerazmrsivo spleteni.
Ne treba posebno ni isticati (ali evo ipak hoćemo ) kako smo iznimno ponosni što aktivno sudjelujemo u ovako kapitalnom djelu za očuvanje kulturno povijesne baštine našeg otoka.

Dan prije snimanja scene momci iz DVD-a Supetar ulili su u kupalište piet vaguni, tj. 50 000 l vode, vjerovali ili ne! Strepnja, strah – hoće li stijena puštati, hoćemo li uspjeti snimiti dugo planiranu scenu?  Voda se tijekom noći spustila samo za deset cm. Na snimanju smo imali optimalnu razinu.
Ako radiš na plemenitim ciljevima, Bog je uz tebe i rezultat neće izostati. ( R. Sharma)

 

Rimsko kupalište na Trišćeniku – čišćenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *