Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman: Bolskî kãmen srȉćie

Projekt Terra Croatica – Brõško blôgo autora Jadranke Nejašmić i Šime Strikomana stvara se već dulje od četiri godine.
Cilj projekta je, u prvom redu, edukacija, nadasve mladih, da bi osvijestili važnost bračkog kulturnog naslijeđa kako bi mogli postati baštinski promotori i animatori baštine, ali ujedno valorizacija baštine i njezina promidžba kao osnova turističke ponude.

Namjera je prikaz 10 000 godina bračke kulturne i bajkovite povijesti, jer san i stvarnost na mojem su otoku nerazmrsivo spleteni. (P. Šimunović).
Finalni proizvod trebala bi biti romansirana povijesti otoka Brača na bračkim narječjima, hrvatskom standardu i engleskom jeziku, ilustrirana s tridesetak režiranih scena, oblikovana u formatu obimne monografije, serijala kratkih filmova, aplikacija za mobilne uređaje, oznake lokaliteta s QA kodovima…

Statisti su Bračani, žitelji lokaliteta na kojima snimamo. Do sada je snimljeno 25 scena. U projektu je sudjelovalo 266 kostimiranih statista. Ostvarena je suradnju sa svim hrvatskim kazalištima, brojnim udrugama i pojedincima.
Scene prenose autentičnu poruku vremena jer se snimaju na izvornim povijesnim lokalitetima na kojima možemo pratiti kontinuitet življenja do današnjeg dana.

Prvi oblikovani proizvod projekta su knjiga i film Bolskî kãmen srȉćie. Uprizorena je legenda Jadranke Nejašmić o kamenu koji donosi sreću nalazniku na rtu podno najviše gore na svim jadranskim otocima čiji vrh čuva sveti Vid, a podnožje zmaj sa sedam kvrga na jeziku.
Priča je to i o bolskim strožãnicama ovȅga bokunȉća rãja na zemjȉ koje je božica Zlatnorata preobrazila u prelijepe ondine, vile vodarice, da bi morskim zagrljajem prenosile priču svijetu o mjestu koje čuva tajnu o sreći i daruje ju svima koji je dođu potražiti.

Luksuzno opremljena dvojezična knjiga, formata 30 x 23.5 cm, bogato je ilustrirana režiranim fotografijama Šime Strikomana prema scenariju Jadranke Nejašmić.
Na engleski jezik preveo je Dinko Telećan.

Na zalistu knjige, u foliji, na USB-e sticku u obliku kartice, osamnaesto minutni je film koji je prikaz sna i stvarnosti, legende i zbilje bolskog edenskog vrta sreće.
Moguće je koristiti titlove na engleskom jeziku.
Pjesmu o bolskoj kulturnoj i prirodnoj baštini kao i njegovim vrijednim ljudima uglazbio je Marin Puljizević, pjeva je Nora Bago.
Glazbu za cijeli film napisao je Matej Meštrović.
Naratori: Gordana Kovačić i Šimun Miloš (spikeri na HRT-u)
Kostimografkinje: Jadranka Nejašmić i Antonia Jakšić Dorotić
Šminkerica: Piera Marinković
Snimatelj dronom: Frane Marinković
Montažer: Petar Grgurev
Scenaristica: Jadranka Nejašmić
Direktor fotografije i redatelj: Šime Strikoman
Nakladnik knjige: Općinska knjižnica Hrvatska čitaonica u Bolu
Producenti filma: Općinska knjižnica Hrvatska čitaonica i Šime Strikoman

Knjiga i film, kao dio cjelokupnog projekta Terra Croatica – Brõško blôgo, namijenjeni su, u prvom redu, promidžbi bolskog, bračkog i hrvatskog turizma.

Predstavljanje knjige i premijera filma organizirani su u Bolu 13. kolovoza 2021. godine.

 

Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman: Bolskî kãmen srȉćie

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *