Obnova rimske piscine na Zlatnom ratu

Na raspisanom Pozivu Ministarstva kulture i medija za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu koji se odnose na zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, Općina Bol je na inicijativu Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica prijavila zahtjev za sufinanciranje programa Kozervatorsko – restauratorski radovi na rimskoj piscini na Zlatnom ratu u Bolu.
Vjerovali smo da će prepoznati važnost ovog nepokretnog kulturnog dobra i nužnost hitne intervencije u cilju trajne zaštite, ali nisu, odbili su potporu.
Međutim, važnost je prepoznala Katarina Marčić, načelnica općine Bol, i odobrila financiranje cjelokupnih znatnih troškova iako sredstva nisu bila predviđena budžetom za ovu godinu.
Hvala joj uime Hrvatske čitaonica, moje osobno i, uvjerena sam, uime svih vas koji ste osvijestili vrijednost i važnost naše kulturne baštine.

Konzervatorsko-restauratorski radove izvodila je tvrtka Art Core iz Splita u sastavu: vlasnica Ana Doljanin, kozervatorica, ostali konzervatori: Peter Pečenko i Martin Zohil kao i Davor Kamenjarin, akad. kipar, pod stručnim nadzorom dr. sc. Vanje Kovačić, konzervatorice i arheologinje.
Opšavni zid piscine pomogli su graditi djelatnici komunalnog poduzeća Grabov rat: Stojan Miljević, Ranko Trkulja i Igor Vasilj, a glavni meštar bio je Vinko Marinković Bumba koji je kamen i prevezao.
S koliko ljubavi i stručnosti se radilo svjedoči i svjedočit će, vjerujem i u narednim tisućuljećima, ovaj značajan baštinski spomenik.
Svima hvala, a nadasve dr. sc. Vanji Kovačić na svakom stručnom savjetu, potpunoj posvećenosti svakoj etapi radova, na dolascima u Bol, bez naknade, volonterski, Vinku Marinkoviću Bumbi na srdačnom prihvaćanju volontiranja i motivaciji mladih stručnjaka na lokalitetu kao i donatorima kamena: Nenadu Škoki iz Požege za opšavni zid i Ivici Marineliću Bilom iz Gornjega Humca za rekonstrukciju zidova piscine, a Boži Nejašmiću za koordinaciju i skrb o izvođačima i sponzorima.

Vanja Kovačić, arheologinja i konzervatorica, i Milka Mrduljaš, arheologinja, otkopale su temelje antičke zgrade koja se naslanjala na istočni zid piscine. Pomagao im je sezonski djelatnik komunalnog poduzeća Grabov rat Ivica Matijević. Ostaje još istražiti pod od opeke površine 67 x 57 x 40 cm kojeg spominje arheolog Hrvoje Đurašin u svom izvješću o arheološkim istraživanjima na ovom lokalitetu 1987. godine.
Planirani obilazak lokaliteta nakon završenih konzervatorsko-restauratorskih radova i savjet kako postaviti i ugraditi suhozid, zahvaljujući ogromnoj energiji koju cijeloga života pretače u ljubav prema baštini, gospođa Vanja iskoristila je za izvođenje značajnih arheoloških radova. Hvala joj od srca.
Hvala Milki koja ju je slijedila s puno entuzijazma i dobre volje kao i Ivici koji je srdačno prihvatio moju zamolbu za pomoć u otkopavanju.

Nakon konzervatorskih radova na piscini, stručna savjetnica Vanja Kovačić smatrala je da treba izgraditi suhozid na sjevernoj i zapadnoj strani piscine. Tako bi objekt zaštitili od oborinskih voda, zaustavili eroziju zemlje, prekrili golo korijenje, učvrstili borove i cijeli lokalitet uljepšali.

Oko 40 m² zida, rekli bi, i nije veliki posao, ali je nezahvalno vrijeme za gradnju, jer su primarniji neki drugi poslovi.
Svejedno, skupila se ekipa od zanota, provi meštri ol stinjo, ol suhozida:
Vinko Marinković Bumba, komunalci Ranko Trkulja i Ivo Andrić, zatim Božo Nejašmić, meštar i logistika bez koje se ne bi moglo. I Franka Marinković, šefica u komunalnom, uvijek spremna na suradnju, zlota je vridila.

A da bi suhozid izgledao ka da je oduvik bi na temu mistu, vajalo je noć provi kamen. Darovao ga je Tonči Cvitanić Bilić koji je ujedno posudio bager da bi ga komunalac Slobodan Lovrić dovezao do lokaliteta i da Bumba s gomile u blizini može nasipati sitno kamenje iza zida.
Jerbo se zid grodi po starinsku, bel maltie, usuho, kako pristava na luozju.
U samo dva jutra zid je izgrađen.

 

Govorili su : „Ni vrime od vakega lavura!“
Ali, sve je moguće kad se s ljubavlju radi i postavi prioritete.
I tako je suhozid i s istočne strane piscine napravljen, okoliš uređen, teren poravnat, nasut novom zemljom. Preostaje još odvesti ostatak velike gomile.
Prema savjetu gosp Vanje Kovačić, podignut je za dva reda kamena ostatak temelja antičkog zida koji se naslanja na piscinu.

Hvala nezamjenjivom Vinku Marinkoviću Bumbi na još jednoj srdačno prihvaćenoj suradnji i dragocjenoj pomoći, Boži Nejašmiću na cjelokupnoj koordinaciji i pomoći pri gradnji, djelatnicima komunalnog poduzeća Grabov rat, Ranku Trkulji i Igoru Vasilju, na predanom radu kao i njihovoj šefici Franki Marinković na pomoći pri organizaciji posla.
Hvala Tonču Cvitaniću Biliću na doniranoj zemlji i cjelokupnoj suradnji.
Čaguod je bilo potriba, u Bilića smo nošli, sve ča smo iskali, do je Bilić sa nasmijonin obrazon i sarcen u očima.
Neka von svima Buog ploti!

Ako mislite da ovo poziron sa grabujima, varote se – dvo dona me bolila škina.
Jerbo, ča je muškima maksimum, nami ženima je minimum – vajo za njima uvik poravnat.

Hvala vam uime svih nas danas i onih sutra kojima ovaj značajni kulturni spomenik naše bogate povijesti ostavljamo u naslijeđe.

Planirana sljedeća faza zaštite je projekt natkrivanja piscine.

  

 

Obnova rimske piscine na Zlatnom ratu