Glazbena škola

Potaknuta razmišljanjem da već dugi niz godina Bol nije dao prof. glazbe, da smo među rijetkim mjestima na otocima koje nema svoje klape, pa ni kvalitetnog zbora te da uskoro nećemo imati ni pjevane mise, ravnateljica Općinske knjižnice „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić inicirala je 1996. godine, po uzoru na Postira, otvaranje Glazbene škole Josipa Haztea Split – Područnog odjela OGŠ Bol.  Bio je to ujedno njezin doprinos proslavi 100-te obljetnice “Hrvatske čitaonice”.

I tako je zgrada koja je bila prvi dom bolskoj knjižnici udomila i Glazbenu školu, a knjižnica je preuzela skrb o organizaciji nastave tijekom svih 20 godina. To je jedinstveni takav primjer u Hrvatskoj.

Njezinu zamisao podržala je općina Bol s načelnikom Petrom Ivulićem, koja je tijekom dvadesetogodišnjeg rada i djelovanja Škole izdvojila 723.000,00 kn i kupila učenicima prvi pianino, i bivši ravnatelj Glazbene škole Josipa Hatzea, prof. Gordan Sladoljev. Njegova vizionarska odluka za osnivanjem područnih škola, nadasve na našim otocima, nemjerljiv je doprinos podizanju glazbene kulture i kvalitetnijem življenju u malim mjestima.

Brojni su profesori koji su s puno profesionalne odgovornosti, svim poteškoćama otočkog rada usprkos, utkali sebe i svoje znanje u postojanje ove škole.

Među njima je prof. solfeggia  Maja Novak koja zbog pune satnice prof. glasovira nekim učenicima predaje i instrument. Ona u Školi radi 19 godina. S punim pravom možemo reći da se bolska  Škola održala velikim dijelom zahvaljujući upravo njoj.  Svi profesori su, svatko na svoj način, ostavili svoj trag na formiranju osobnosti svojih učenika, a prof. Maja je svojim djelovanjem u odgojnom, obrazovnom i glazbenom smislu na poseban način doprinijela ugledu naše škole u Bolu.

Od 46 djece upisane tijekom ovih 20 godina, školu je završilo 28. Ogroman je to i naporan rad, veliko odricanje od ono malo slobodnog vremena koje im ostaje pored vrlo zahtjevnog školskog programa. Rezultati se postižu samo upornošću, dobrom suradnjom djece, nastavnika i roditelja i velikom marljivošću. Nisu svi spremni za beskonačna ponavljanja teških dionica.

Među njima posebno se isticao, od prvog razreda pa do kraja glazbenog obrazovanja, Boljanin Vinko Karmelić.

Jadrankin motiv za otvaranjem škole bio je obrazovanje mladih koji će se vratiti, živjeti i stvarati u rodnom mjestu. Vinko se nije vratio, odabrao je ostati u gradu koji pruža puno više mogućnosti za stvaranje i usavršavanje, ali je njegovo srce stalno u Bolu i njegov doprinos očuvanju bolske glazbene baštine je nemjerljiv. K tome, uspjesi njegovih zborova i učenika, na domaćim i inozemnim festivalima i natjecanjima, divna su promidžba našem mjestu.

Tijekom ovih dvadeset godina, škola je ostavila snažan trag u opće kulturnom stanju lokalne zajednice. Mnogi su prepoznali njezin neprocjenjiv značaj i ulogu u odgoju i obrazovanju na dobrobit svih mještana, a  nadasve općina Bol koja je Školi  dodijelila Javno priznanje Grb općine Bol za izuzetne rezultate na području kulture i obrazovanja od interesa za općinu Bol u višegodišnjem razdoblju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glazbena škola