Terra Croatica – Bročko blogo: blagoslov ribara, brodova i mreža na Tijelovo

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, katolički je blagdan u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak, a slavi se deveti četvrtak nakon Uskrsa. U nekim hrvatskim krajevima zove se i Brašančevo, od riječi brašno, od čega se pravi kruh koji u pretvorbi u svetoj misi postaje Kristovo Tijelo.

Povijesna podloga i razvoj kreću od 8. stoljeća, a službenu potvrdu dobivaju u 13. stoljeću kada se sastavljaju euhološki (liturgijski) obrasci koji nisu promijenjeni do današnjih dana.

Svetkovina Tijelova povezana je i s procesijama. Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu u 13. stoljeću i običaj se proširio po mnogim katoličkim zemljama.

I Boljani njegujemo taj lijepi običaj obogaćen blagoslovom ribara, brodova i mreža.
Nekada je procesija, predvođena svećenikom, koji ispod baldahina u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, išla od župne do samostanske crkve i natrag u pratnji svićarica, a u novije vrijeme se kreće uz Ložu do crkvice sv. Ante i natrag  preko rive, sa zaustavljanjem u luci gdje je dočekaju bolski ribari u svojim okićenim brodovima da bi primili Božji blagoslov.

„Gospodine Isuse Kriste Sine Boga: Abrahamova, Izakova i Jakovljeva – Bože živih, a ne mrtvih. Kao pijesak neizbrojiv proteže se narod tvoj: od istoka sunčanoga do zapada. Kontinenti su tvoji. Planine se k tebi uzdižu. Mora si obalom ukrotio. Otoci žude za naukom tvojim, a stvorenja od četiri vjetra sakupljena – slavu ti pjevaju.
„Plodite se i množite!“
Evo vam: zemlja, bilje, ptice nebeske i ribe morske. Gospodarima si nas učinio. Slobodu dao.
„Napravi sebi korablju, 30 lakata u duljinu, 50 u širinu, a 30 lakata u visinu“ – brodom si nas grješne spasio.
Iz broda si oluju utišao. Ruku pružio.
„Ne bojte se, Ja sam s vama!“
Na tvoju zapovijed mreže smo bacili.
Iz broda si propovijedao – nama. Opominjao – nas. Blagoslove dijelio – nama.
Što je Crkva do li lađa, a ti Gospodine Isuse Kriste „otkud strah kad si ti za kormilom?!“
I plovi Crkvena  lađa, plovi stoljećima – za vječnost. Plovi tvoja lađa bez bojazni od vrata paklenih.
I naše lađe plove, naše male bolske lađe, ovim Jadranom – ovim morem Hrvatskim.
I mreže. I ribari od iskona – uz tvoj blagoslov jučer. Uz tvoj blagoslov danas. Sutra. Uz tvoj blagoslov za koji i danas molimo…blagoslovi Gospodine!
I ovo mjesto i ljude. I kuće i brodove. Blagoslovi, Bože, ove mreže i potrebe naše. Blagoslovi naš trud. Blagoslovi onoliko koliko imamo…
To te molimo po Gospodinu Isusu Kristu – Sinu tvojemu koji s tobom živi i kraljuje u sve vijeke vjekova.
Amen!“

(Ivica Jakšić Čokrić Puko, 1993.)

Autori projekta Terra Croatica – Bročko blogo, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman, akad. film. i tel. snim i redatelj, uz već prije snimljene scene iz ilirskog i rimskog razdoblja na Braču, dolaska Jurja Dalmatinca po kamen za izgradnju šibenske katedrale, kao i prirodnog fenomena Koloč i mitoloških bića: vila, macića, Orkomarina i nimfa, uz pomoć bolskih ribara i njihovih članova obitelji, osmislili su scenu tradicionalnog blagoslova ribara, mreža i brodova na Tijelovo.

Sudjelovali su:

Tonči i Mare Jakšić, pas Lu s leutom „Drevni“ iz 1919. godine; Mario Jakšić,  Matijas i Nicol Lovrić, Ana Pina Marinković i Lana Pavišić s brodom „Mare“; Marijo Rončević, Nataša, Zara i Eva Jakšić s brodom „Longo“; Andro i Ivano Jugović s brodom „Mari“; Brane, Domagoj, Franka, Laura i Maro Marinković; Fanica, Pravdan, Antonia i Petar Katić; Joško Cvitanić, Ivan, Matea i Luce Radosnić s gajetom „Sardela“ iz 1880., najstarijom na Jadranu; Vicko Ščepanović, Nikolina i Niko Pavišić, Kate i Mia Martinić, Joško Stančić s kočom „Svjetlica“; Jakov Karninčić s brodom „Diana“; Lea, Frane i Dinko, Marinković, Frane, Ines i Vinko Kraljević, Marijo Marinković, Mate Petrić i Marija Vrsalović  s brodom „Frane“;  Ivan Marinković; Matko, Zdravka, Tonka i Mariela Koljatić; Branko, Bojana i Maja s brodom „Veli“; Tomo Brešković; Tonči Plenković i Mateo Marinković s brodom „Tomić“; Zlatko, Gabriela i Piera Brizić; Vedran Krunić; Jerko i Piera Restović, Hana Šesnić i Lena Karmelić s brodom „Jere“,

prvopričesnici: Patrik Plenković, Dominik i David Pivčević, Marko Andrić, Alani Jelavić, Vito Lemo, Viki Kraljević, Luka Antony Marinković, Petar Marjanović, Ivan Šošić, Lea Marinelić, David Vrtar, Jelena Bošnjak, Dora Okmažić, Nikola Karmelić i Petar Radić.

Kostime je osmislila Jadranka Nejašmić, a za najmanje „mornare“ šivala Mirjana Bižaca.

Direktor fotografije je Šime Strikoman, a njegovi asistenti bili su: Božo Nejašmić i Ivica Jakšić Čokrić Puko.

 Zahvaljujemo dr. Iskri Baar, rođenoj Marinković, na sponzoriranju izrade kostima, intendantu HNK Osijek, gosp. Božidaru Šnajderu na posudbi 14 kostima „marinero“, FD „Krejonca“ na posudbi kostima „Carara“ i „ribarica“, lučkom redaru Ivanu Žaperu na regulaciji prometa u luci i gđi. Sanji Ivančić, muzejskoj savjetnici u Etnografskom muzeju u Splitu, na mogućnosti korištenja starih fotografija iz fundusa.

Terra Croatica – Bročko blogo: blagoslov ribara, brodova i mreža na Tijelovo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *