dr. sc. Josip Vrandečić: Brač i Poljica – povijesne veze

Prof. dr. sc. Josip Vrandečić održao je 16. kolovoza 2019. godine predavanje o povijesnim vezama Poljičana i Bračana koje sežu duboko u povijest.

Jadranka Nejašmić, ravnateljica knjižnice, predstavila je tri scene posvećene sv. Jurju, zaštitniku Brača i Poljica: Sv. Juraj u Straževniku – blagoslov poja, Jurjevski kris na Jurjevu bardu i Zvirine stope, snimljene u sklopu projekta  Terra Croatica – Bročko blogo.
Silvija Buvinić, prof. iz Pražnica govorila je svoje stihove na pražničkom idiomu posvećene sv. Jurju.

Dr. sc. Josip Vrandečić podrijetlom je iz Pučišća. Diplomirao je povijest i sociologiju na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zadru, magistrirao je na postdiplomskom studiju Sveučilišta u Zagrebu na temi “Dvije Dalmacije” za vrijeme osmanlijskih ratova u XVI. stoljeću, a doktorirao na Yale-u, SAD, na temi iz hrvatske povijesti: The Autonomist Movement in Austrian Province Dalmatia 1814-1914., koja je objavljena u hrvatskom i engleskom prijevodu.
Redovni je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, a predaje i na doktorskim studijima Katoličko bogoslovnog fakulteta u Splitu i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Objavio je 16 knjiga, od kojih četiri autorske i 160 znanstvenih i stručnih članaka. Član je uredništva Književnog kruga u Splitu i glavni urednik Bračkog zbornika.

U 13. st. Bračom su vladali omiški knezovi.
Godine 1570. Turska je navijestila rat Veneciji. Turci s Klisa namjeravali su napasti Split, ali su Splićani i Poljičani osujetili njihove namjere. Bojeći se osvete, poljičko pučanstvo iz nekoliko naselja zatražilo je prijelaz na mletačko zemljište. Dopušteno im je prijeći u Split, Omiš i Brač i obećano da će biti izjednačeni plemići s plemićima i pučani s domaćim pučanima.
U 15. i 16. st., na Brač dolaze poljički svećenici koji nisu živjeli samo u eremitažama, već i u nekim bračkim naseljima. Pisali su poljičkom ćirilicom, tzv. bosančicom, a u crkvi su glagoljali.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dr. sc. Josip Vrandečić: Brač i Poljica – povijesne veze

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *