Izvješće o radu za 2022. godinu

Sveukupni prihod Hrvatske čitaonice u 2022. god. iznosi 443.584,41 kn.
od toga je 396.344,41 kn iz proračuna Osnivača, 28.000,00 kn Ministarstva kulture, 12.240,00 kn vlastitih sredstava i 7.000,00 kn sponzorskih sredstava.
Za nabavu knjižne i neknjižne građe utrošeno je 56.872,91 kn. Za tiskanje knjige Volim Bol – Bolske striške 58.875,00 kn, od kojih su sredstva Općine Bol 50.000,00 kn, sredstva sponzora 7.000,000 kn te vlastita sredstva 1.875,00 kuna. Za programsku djelatnost utrošeno je 8.000,00 kn.
Nabavljeno je 520 knjiga i 2 naslova časopisa. Od toga je iz otkupa Ministarstva kulture 18 knjiga, 32 su darovane.
Fond sadrži 25363 knjige. Smješten je u prostoru od 83 m², od čega je prostor za korisnike 60 m².

Ukupan broj članova je 382, među kojima je 175 gostiju.
U slobodnoj maloj knjižnici na rivi, u BookCrossing posudbi, razmijenjeno je više stotina knjiga.

Ravnateljica Jadranka Nejašmić je, nakon 29 godina rada, umirovljena 1. srpnja. Nakon raspisanog natječaja, primljena je na neodređeno radno vrijeme na radno mjesto ravnateljice Irma Eterović, dugogodišnja ravnateljica knjižnice Hrvatski sastanak 1888 u Selcima.
Napravljena je nova sistematizacija radnih mjesta i Jadranka Nejašmić je primljena na neodređeno vrijeme kao voditeljica kulturnih projekata i programa na pola radnoga vremena.

U suradnji sa školskim knjižničarima, profesorima i odgajateljicama, djeca i mladi iz osnovne, srednje škole i vrtića organizirano su više puta posjećivali knjižnicu. Upoznavali su se s njezinim bogatim fondom, slušali priče i gledali prezentacije bolske i bračke kulturne i prirodne baštine. Prezentacija bolske kulturne baštine održana je i za starije.
S više programa obilježen je Mjesec hrvatske knjige. U suradnji s Božićnim gradom u Bolu obilježen je blagdan sv. Nikole. Organizirana je za najmlađe pričaonica i radionica pod nazivom U susret sv. Nikoli. U božićno vrijeme, također u suradnji sa Božićnim gradom, pridružili smo se humanitarnoj akciji za Bračke pupoljke. Otpisane knjige prodavane su po simboličnim cijenama, a sav prihod doniran je u humanitarne svrhe.

U nakladi knjižnice objavljena je knjiga dr. sc. Jakova Karmelića: Volim Bol – Bolske striške. Bogata arhiva zavičajne zbirke dragocjen je doprinos knjizi. Posebna pozornost posvećena je brojnim dijalektalnim izrazima.
Knjižnica je organizator programa predstavljanja knjige i njezine promidžbe.

Snimljena je legenda o bolskoj kulturnoj znamenitosti Paloc – Kuća u kući, koju priča na izvornom bolskom narječju Boljanin Mate Petrić, i prevedena na tri jezika. Režiran je i montiran 12 minutni film koji se cijeloga ljeta prikazivao u samoj Kući s mogućnošću biranja jezika.

Ravnateljica Jadranka Nejašmić inicijatorica je obnavljanja rimske piscine na Zlatnome ratu. Ona je, u suradnji s konzervatorima, skrbila i o izvođenju radova tijekom tri mjeseca.
Također je prikupila sponzorska sredstva za obnavljanje najstarije bolske crkve sv. Ivana i Teodora i obnavljanje fresaka u lapidariju ispod crkvice. Tako su crkva, prvi put u povijesti i lapidarij, nakon 26 godina, bili tijekom sezone otvoreni za posjetitelje.

Na njezin nagovor, Ivica Nižetić, arheolog amater, darovao je Bolu vrijednu arheološku zbirku predmeta prikupljenih po cijelome otoku, Ante Kraljević, bolski student arheologije, pod mentorstvom dr. sc. Vedrana Barbarića, arheologa, prodekana Filozofskog fakulteta u Splitu, započeo je obradu dragocjene građe. Predmeti nađeni u Bolu bit će izloženi u lapidariju.

Općina Bol je, na njezin višegodišnji nagovor, nakon preseljenja u novu zgradu, dala Glazbenoj školi Josipa Hatzea Dislociranom odjelu Bol na korištenje prostor u kojem su radile općinske službe. Ona se skrbila o potpunom uređenju prostora, koncertne dvorane, nabavi nove opreme (stolica, zavjesa, rasvjetnih tijela, ploče, dekorativnih elemenata…), prijenosu instrumenata i preseljenju cijelog inventara Škole u novi prostor.
U suradnji s Matičnom školom organizirano je svečano otvorenje. Na koncertu je gostovalo 15 učenika iz Splita.

Sva dokumentacija o obnovi navedenih bolskih kulturnih spomenika, obrade arheološke zbirke kao i uređenja novog prostora Glazbene škole pohranjena je u knjižnici.

U sklopu kulturne manifestacije Bolsko lito organiziran je, u suradnji s ugostiteljima, Boljanima i Dominikom Dolencom, akad. glumcem, performance Rimska gozba pored piscine s bogatim kulturnim i gastronomskim programom.

U suradnji s gđom Majom Duka, idejnom začetnicom i organizatoricom Festivala Imena, otvorenje 13. Festivala organizirano je u dvorištu knjižnice. Gosti su bili: Paula Leal da Silva, veleposlanica Portugala, Jorge Queiroza, jednog od inicijatora postavljanja mediteranske prehrane na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine, dr. sc. Danielu Jelinčić, znanstvena savjetnica Odjela za kulturu i komunikacije u Instititu za razvoj i međunarodne odnose i dr. sc. Radoslav Bužančić, pročelnika Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu.

Ujedno su organizirana sljedeća predavanja:
prof. dr. sc. Branko Matulić: Fresko oslici na lokalitetu Sv. Ivana i Teodora na Glavici
dr. sc. Jakov Karmelić: Bolski dobrotvori
dr. sc. Radoslav Bužančić: Crkva Sv. Ivana i Teodora
dr. sc. Vanja Kovačić: Antičke cisterne na Ratu i Glavici
dr. Tihomir Eterović: Otrovne biljke i životinje otoka Brača
i prezentacija snimljene scene projekta Terra Croatica – Broško blogo:
Jadranka Nejašmić: Terra Croatica – Bročko blogo: Rimsko kupalište na Trišćeniku.

Jadranka Nejašmić predstavila je snimljenu scenu Terra Croatica – Broško blogo: Rendićev kampanel u Ložišću u narodnoj knjižnici u Supetru.

Osnovna i Srednja škola Bol prihvatile su inicijativu bivše ravnateljice za osnivanje Baštinskog razreda. Program je ušao u njihov kurikulum. Nakon PowerPoint prezentacije bolske kulturne baštine svakom razredu pojedinačno u protekloj školskoj godini, ovogodišnji program temelji se na terenskoj nastavi s nezaobilaznim posjetom dominikanskom samostanu s muzejom i crkvi sv. Ivana i Teodora s lapidarijem.

Nabavljen je novi kompjutor, čitač barkoda i ormarić za arhivu. Izrađeno je 33 m polica za depo.

                                

Izvješće o radu za 2022. godinu