Terra Croatica – Bročko blogo: Crkva Gospe od Karmela u Nerežišća

Nerežišća su osam stoljeća bila bračka prijestolnica, stara bračka metropola od 1000. godine do Napoleonova vremena, stalno mjesto bračkog kneza i kovačnica bračkog plemstva, rodno mjesto fra Bernardina Drivodilića koji je 1495. tiskao „Lekcionar“, prvu hrvatsku knjigu latinskim slovima.

Župna (arhiprezbiteralna) crkva Gospe od Karmela („bračka katedrala“) spominje se prvi put 1287. godine. Nadograđena je u više navrata, u 15. i 16. st. te kao barokna u 18. st. Graditelj barokne faze bio je Ignacije Macanović. Po sudu stručnjaka, ovo je najmonumentalnija i najbolje prostorno usklađena bračka crkva s osam oltara. Posjeduje čak četiri oltarne slike, ulja na platnu mletačkog podrijetla, sa središnjim Marijinim likom. Najvrjednije djelo je oltarna pala carla Ridolfija „Gospa od Ružarja“ iz 17. st. Slika „Gospa Karmelska“  stajala je na istoimenom oltaru do 1842. god. kada je umjesto nje u drvenom ostakljenom spremištu postavljen dojmljiv kip Gospe Karmelske u naravnoj veličini s prijestoljem kojeg je izradio mletački kipar Pietro dal Secco. Njezina haljina ukrašena je đakovačkim zlatovezom. Pričaju da je nekada imala skupocjenu zlatnu koja je dana kao zalog obnove crkve.

Orgulje iz 1753. godine gradio je glasoviti majstor svjetskog glasa don Petar Nakić.
U prezbiteriju je 1784. godine pokopan brački knez Frederico Balbi iz Venecije, kome je postavljen i nadgrobni natpis na zidu.

Gospi Karmelskoj posvećene su crkve u mnogim bračkim mjestima: Bolu, Selcima, Postirima, Milni i Nerežišćima, a kao svoju zaštitnicu slave je Selčani, Postirani i Milnarani.

 

Autori projekta Terra Croatica – Bročko blogo, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman, akad. film. i tel. snim i redatelj, uz već prije snimljene scene iz ilirskog i rimskog razdoblja na Braču, dolaska Jurja Dalmatinca po kamen za izgradnju šibenske katedrale, kao i prirodnog fenomena Koloč i mitoloških bića: vila, macića, Orkomarina i nimfa, blagoslova ribara, mreža i brodova na Tijelovo, donošenja Povaljske listine u zgradi biskupije ( današnji dominikanski samostan) na Bolu, snimili su crkvu Gospe od Karmela i procesiju s njezinim kipom u Nerežišća.

Zahvaljujemo: Ines Damjanović, predsjednici BFD „Cicilijona“ Supetar na posudbi nošnje, Perici Bošković na posudbi velete (pokojne none Perice), Ani Martinić na darovanim cipelicama, Vini Cvitanić na posudbi škapulara (marijanski znak koji predstavlja nastojanje da se nasljeduje Isusa Krista poput Marije) donesenog sa Gore Karmel u Svetoj zemlji, Jošku Nigoeviću iz Nerežišća na savjetima, informacijama i potpori pri snimanju ove i drugih scena, Josipu Jakšiću iz Dračevice na kontaktu s glumicama, župniku don Ljubi i časni Alberti u Nerežišća na pomoći pri organizaciji i dopuštenju snimanja, Dijani Matulić iz Dračevice na pomoći pri spremanju glumica i nadasve Antoniji Matulić iz Dračevice na srdačnom prihvaćanju suradnje i sveukupnoj pomoći kao i na posudbi haljinice stare četrdeset godina.

Glumile su: Marica Šimunović i praunuka Marita Matulić iz Dračevice.

Jadranka Nejašmić osmislila je kostime i posudila krunicu pokojne none Franke Macanović.

Direktor fotografije je Šime Strikoman, a njegovi asistenti su: Božo Nejašmić i dr. sc. Vjekoslav Koljatić.

 

 

 

 

Terra Croatica – Bročko blogo: Crkva Gospe od Karmela u Nerežišća

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *