Dr. sc. Jakov Karmelić: „Ne doj muoru da hi poguco“, Jadranka Nejašmić: “Terra Croatica – Bročko blogo: Pruž’ ruku Bože”

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira u ponedjeljak, 6. kolovoza,  predavanje „Ne doj muoru da hi poguco“  dr. sc. Jakova Karmelića o pomorskoj nematerijalnoj baštini.  Saznat ćemo o drvenoj brodogradnji i tradicijskim zanatima, običajima prilikom porinuća, ukrašavanju barki, mašćenju mreža, ždrijebanju (bruškitu) za ribolovne pošte, pozdravljanju brodova, religioznim običajima pomoraca…

Ujedno će ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić predstaviti snimke scene blagoslova ribara, mreža i brodova na Tijelovo, snimatelja i redatelja Šime Strikomana. To je deseta snimljena scena u sklopu projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“.

Pojam nematerijalna kulturna baština obuhvaća: prakse, izraze, znanje, vještine, kao i instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore koji su povezani s tim, a koje zajednice prihvaćaju kao dio svoje kulturne baštine.

Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi iz generacije u generaciju, zajednice i skupine stalno iznova stvaraju kao reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju povijest. Ona im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta te tako promiče poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost.

 

 

Dr. sc. Jakov Karmelić: „Ne doj muoru da hi poguco“, Jadranka Nejašmić: “Terra Croatica – Bročko blogo: Pruž’ ruku Bože”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *