SUDJELOVANJE „HRVATSKE ČITAONICE“ NA „LET’S GO GREEN!“ KONFERENCIJI

 

Na 1. međunarodnoj konferenciji o zelenim i održivim knjižnicama „Let’s Go Green!“, održanoj od 8. do 10. studenog u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva, sudjelovala je i „Hrvatska čitaonica“.
Izlagači i sudionici iz više od 20 zemalja svijeta razmijenili su iskustva i primjere dobre prakse. Jadranka Nejašmić, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“, i dugogodišnji volonter u knjižnici Nikica Trutanić, dipl. ekonomist i komunikolog, predstavili su projekte ostvarene u suradnji sa Šimom Strikomanom: „Brač: kamen i voda“, „Zmajevo selo“ i „Terra Croatica – Bročko blogo“. Njihov cilj je valorizacija naše bogate kulturne baštine i njezina promidžba kao osnova turističke ponude.

U projektima je sudjelovalo 270 statista i izvođača i 150 suradnika.

U njima su sadržana tri osnovna elementa na kojima bi se trebao zasnivati održivi razvoj turizma na ovim našim prostorima: edukacija, osvješćivanje, u prvom redu djece i mladih, o vrijednosti i značaju naslijeđa, njihova edukacija, osvješćivanje o vrijednosti i ekonomskoj iskoristivosti baštine, stvaranje baštinskih animatora i ambasadora koji će promovirati svoju kulturu i dalje raditi na animaciji posjetitelja, valorizacija naše bogate kulturne baštine i njezina promidžba kao osnova turističke ponude.
Krajnji cilj jest postizanje empatije kod naših gostiju za percepcijom otoka Brača kao kulturne destinacije s cjelogodišnjom ponudom.

Kulturno naslijeđe na Braču je prebogato i ono nas čini ponosnima, ali i obvezuje sačuvati ga i primjereno predstaviti svijetu da bi znali da upravo ovdje mogu slijediti tragove ljudskog obitavanja još od ranog doba povijesti, da smo upravo mi stvarali europsku kulturnu povijest, jer smo imali svoj jezik i svoje pismo na kojem su pisane knjige kao što je Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. god., otisnut samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove Biblije, pronađen u samostanu Dračeva luka. To je je prva slavenska inkunabula, pisana glagoljicom, prvi Misal u Europi koji nije tiskan latinicom i latinskim jezikom. U auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice upravo je postavljena izložba o glagoljici.

Zelene i održive knjižnice predstavljaju novu granu knjižničarstva. Njihov cilj je educiranje korisnika, promicanje i popularizacija održivog razvoja.
Konferencija je pružila priliku sudionicima susresti se s najnovijim trendovima u razvoju ovog novog polja, razmijeniti iskustva i primjere najbolje prakse.

Ana Rubić, članica Organizacijskog i Programskog odbora konferencije, izjavila je: „Prijavljeni programi nisu ni ‘do koljena’ onima u organizaciji ‘Hrvatske čitaonice’“.

Druženje sa sudionicima konferencije nastavilo se na Brijunima i Puli, također biserima u hrvatskoj baštinskoj kruni.

Na linku pogledajte video s prezentacije.

 

 

SUDJELOVANJE „HRVATSKE ČITAONICE“ NA „LET’S GO GREEN!“ KONFERENCIJI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *