dr. sc. Jakov Karmelić: Bolska zvona

 

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizirala je 9. kolovoza 2019. god. predavanje dr. sc. Jakova Karmelića o bolskim zvonima.

Vitki zvonici, kao jarboli vječno usidrenih paluba, svojim zvonjavama nude nam da nepogrešivo prepoznamo svako naselje, te bruje kao fanfare nad vjekovima i civilizacijama, pisao je o zvonicima naš veliki Bračanin Petar Šimunović.

Saznali smo niz zanimljivih informacija o bolskim crkvama i crkvicama, njihovim zvonima, kome su posvećena i s kojim nakanama, kada su postavljena, u kojim zvonoljevaonicama su salivena, kako su ukrašena, kada i kako se zvoni…
Zvona su dio naše vjerske i kulturne baštine. Ona su u službi zajednice i čovjeka. Prate nas od prvoga do posljednjeg dana života. Pozivaju nas na sv. mise, zvone za slavlja svetkovina i za posljednja putovanja, upozoravaju nas na izvanredne događaje, s nama se raduju kad ukazuju na važne povijesne trenutke.

Jakov Karmelić rodio se u Supetru. Djetinjstvo je proveo u Bolu.
U Bakru je završio Pomorsku školu, te je nastavio ploviti na brodovima riječke „Jugolinije“ u svojstvu časnika palube. Diplomirao je na Pomorskom fakultetu u Rijeci, gdje je stekao doktorat znanosti. U naslovnom zvanju docent, predaje na Pomorskom fakultetu kolegij „Međunarodno pomorsko poslovanje“ te je suradnik u nastavi i u drugim stručnim kolegijima.
Direktor je pomorske agencije francuskog brodara „CMA CGM“, te je dugogodišnji predsjednik Udruge pomorskih agenata i brokera Hrvatske. U međunarodnoj Federaciji nacionalnih udruga pomorskih agenata (FONASBA), sa sjedištem u Londonu, obnaša funkciju potpredsjednika zaduženog za edukaciju. Početkom prošle godine proglašen je počanim „IMO Maritime Ambassador“-om. IMO je Svjetska pomorska organizacija, organ Ujedinjenih naroda zadužen za sigurnost na moru i sprječavanje onešišćenja mora s brodova.
Član je nekoliko udruga civilnog društva koje se bave promicanjem industrijske, pomorske i kulturne baštine.

 

Krak i bat…

krak i bat

isprid gredu

križ i kurat

i breca bilac

i hlenca zvonac

od tuge se kampanel zdreca

Neva Kežić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dr. sc. Jakov Karmelić: Bolska zvona

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *