Zoran Kojdić: Otkrivenje u Zmajevoj špilji

Predavanje Zorana Kojdića: „Otkrivenje u Zmajevoj špilji“ i
predstavljanje scene „Zmajeva špilja – bračka Sikstina“ iz projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“, autora Jadranke Nejašmić i Šime Strkomana.

Među murvičkim samostanima, Zmajeva špilja je najstarije prebivalište pustinjaka. U njoj se nalaze reljefi uklesani u živoj stijeni koje „nije moguće ni stilski ni vremenski odrediti“ (D. Domančić) i za koje se ne može pouzdano reći tko i kada ih je napravio.

Je li riječ o „originalnom spomeniku iz starokršćanskog monaškog (cenobitskog) života“, kao što smatra Josip Ham ili su reljefe izradili poljički svećenici glagoljaši u XV. st. prema Apokalipsi iz Knjige otkrivenja sv. Ivana Krstitelja, kako smatraju svećenici don Ante Škobalj i msgr. dr. Juraj Batelja? Uz ovu i niz drugih dilema i znanstvenih mišljenja o Zmajevoj špilji pojašnjenja smo dobili 24. kolovoza 2019. od dugogodišnjeg vodiča i čuvara bračkog hrama dobjeglih pustinjaka i glagoljaša – Zorana Kojdića.

Zoran Kojdić je Murvičanin koji već devetnaest godina, zvizdanu, vjetru, kiši i poskocima usprkos, hodočasti prema Zmajevoj špilji sa stotinama znanstvenika, novinara, snimatelja i ostalih zaljubljenika u svjetsku kulturnu baštinu i sa srcem punim ljubavi, koja se odražava u njegovim očima i u svakoj izgovorenoj riječi, sakuplja različita mišljenja, prenosi svoja saznanja i osvjetljava im spoznaju o Braču kao kulturnoj destinaciji s bogatom cjelogodišnjom ponudom. Tijekom niza godina Zoran je bio suradnik u izradi mnogih dokumentarnih i putopisnih filmova, snimljenih o našem otoku, u produkciji renomiranih svjetskih TV kuća, poput njemačkih NDR, WDR, belgijske državne televizije, austrijskog ORF-a ,BBC-a i HRT-a. Uz sve navedeno, dobitnik je priznanja Turističke zajednice općine Bol za obogaćivanje bolske izletničke ponude 2009. god., Zahvalnice za doprinos razvoju i ugledu općine Bol u 2015. god. i priznanja Hrvatske turističke zajednice Čovjek – ključ uspjeha u turizmu, djelatnik godine 2016. u kategoriji turistički vodič.

Zoran je ujedno glumio u predstavi „Zmajevo selo“ i u sceni iz projekta „Terra Croatica – Bročko blogo:  Zmajeva špilja – bračka Sikstina” svećenika glagoljaša Jurja Dubravića koji je 1450. godine, u nemirnim vremenima turskog zuluma, došao iz Poljica i u ovoj murvičkoj špilji pronašao svoj mir.

Pustinjaka iz ranokršćanskog razdoblja glumio je Pero Trutanić.

 

 

 

 

 

 

 

Zoran Kojdić: Otkrivenje u Zmajevoj špilji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *