KROJEVE SKALINE

Jedan od zanimljivijih događaja u bolskoj povijesti jest dolazak austrijskog cara Franje Josipa I. O tom svečanom posjetu 23. travnja 1875. godine doznajemo iz dnevnika s njegove jahte Miramar kojeg je na zamolbu Jadranke Nejašmić, ravnateljice Hrvatske čitaonice, istražila Elfriede Prešern u Bečkom arhivu.
U Bolu živi 1631 stanovnik. Mjesto ima dominikanski samostan i dvije narodne škole.
Izvor slatke vode dragocjen je za ovaj otok. Bolsko vino najkvalitetnije je u Dalmaciji.
Boljani su nas dočekali s mnogim vatrama po brdima da se iz daleka vidi njihovo gostoprimstvo i veselje kao i osvijetljenim ribarskim brodicama. Nažalost je puhao široko i bila magla, kao i jako veliki valovi, pa je bilo teško uploviti. Dočekali su nas: načelnik, političari, općinari, svećenici, nastavnici, plemići Martinis-Marchi, svaki se predstavio i naklonio… Bilo je kasno kad smo krenuli iz Bola…

Prenosilo se sjećanje na ovaj događaj s generacije na generaciju, mašta je kreirala i oblikovala povijesne činjenice, zbilja se stopila s legendom, ali trajni, istinski spomenik koji svjedoči tome jesu stepenice sagrađene za cara, stoga nazvane Krojeve skaline.

Dugo su stajale zapuštene. Na inicijativu Jadranke Nejašmić pristupilo se njihovoj sanaciji.
Konzervatorsko – restauratorske radove izvodila je tvrtka Art Core iz Splita, kao i na rimskoj piscini protekle godine. Učinili su maksimalno koliko je bilo moguće. Nažalost, preduga zapuštenost samo se djelomično mogla sanirati. Hvala im na dragovoljnim dodatnim radovima na čišćenju bočnih zidova.

Postojeći rukohvat, koji uopće nije bio primjeren kraljevskim stepenicama, zamijenjen je novim drvenim s bakrenim elementima. Nacrt je izradio Božo Nejašmić, drvene dijelove Ivica Ursić, a mesingane Juraj Dragičević iz Supetra.

Investitor je Općina Bol.

KROJEVE SKALINE