BAŠTINSKI RAZRED

Baštinski razred projekt je Hrvatske čitaonice kojeg je osmislila Jadranka Nejašmić, voditeljica kulturnih projekata i programa. Cilj mu je edukacija djece i mladih o značaju naslijeđa, odnosno, stvaranje osviještenih čuvara i promotora baštine. Prihvatilo ga je nastavničko i roditeljsko vijeće pa je tako uvršten u kurikulum Osnovne i Srednje škole Bol.

Tijekom školske godine 2021. / 2022. video projekcijom i predavanjem u knjižnici, djeca svih razreda upoznata su s bolskom i dijelom bračkom kulturnom i prirodnom baštinom. Školske godine 2022. / 2023. projekt je nastavljen u vidu terenske nastave. Ostvareno je tematsko pojedinačno vođenje svih razreda Osnovne škole i više razreda Srednje škole bolskom kulturnom stazom uz posjet dominikanskom samostanu s muzejom i crkvi sv. Ivana s lapidarijem.

Učenici nižih razreda Osnovne škole imali su za domaću zadaću napisati sastav o svojim dojmovima. Knjigom Bolske fjabe i gočice nagrađeni su učenici: Luce Radojčić, Marija Bartulović i David Mrđen.

Prva terenska nastava izvan Bola ostvarena je s trećim razredom OŠ, Marinom Soljačić, učiteljicom i Ivanom Kovačić, asistenticom u nastavi. Pored prirodnog fenomena Koloča, bračka vila preobrazila je djecu u maciće, carvene kako ogonj, pol čarjenuon berticuon, a u rimskom kamenolomu Rasohe u Rimljane, prinositelje darova moćnome Herkulu, uklesanom u živcu kamenu. U zavičajnom muzeju otoka Brača u Škripu, smještenom na moćnim ilirskim zidinama, u monumentalnom rimskom mauzoleju u podnožju hravatske kule Radojkovića (3000 godina povijesti na jednoj građevini) Andrea Matoković, kustosica, brojnim izlošcima, interaktivnom slikom i riječju dočarala je djeci prebogato bračko kulturno naslijeđe.

Dragocjena pomoć pri kretanju i ponašanju u prirodi pružile su članice PD Profunda Brač: Senka Zrilić, tajnica, suvoditeljica dječje planinarske škole i HGSS-a i Silvana Dragičević.

Senka Zilić je dobila na dar knjigu Jadranke Nejašmić i Šime Strikomana: Bolski kamen srićie, Marina Soljačić knjigu Andreje Matoković: Herkul na Braču, a Silvana Dragičević knjigu Maje Duka: Bračka marenda.

Kostime je izradila Mirjana Bižaca

BAŠTINSKI RAZRED