Izvješće o radu za 2020. godinu

Zbog neostvarenih planiranih prihoda, Općina Bol, tj. osnivač knjižnice, rebalansom je ukinuo knjižnici sva sredstva planirana za nabavu knjiga. Tijekom cijele godine trajala je moja prepiska s nadležnima i lobiranje vijećnika. Umjesto planiranih 30.000,00 kn donirano je 7.399,63 kn.

Sveukupni prihod Hrvatske čitaonice u 2020. god. iznosi 298.589,88 kn.
od toga je 260.749,88 kn iz proračuna Osnivača, 28.000,00 kn Ministarstva kulture i 9.840,00 vlastitih sredstava.
Za nabavu knjižne i neknjižne građe utrošeno je 44.285,96 kn, a za programsku djelatnost 10.000,00 kn.
Ukupno je nabavljeno 408 knjiga i 2 naslova časopisa. Od toga je iz otkupa Ministarstva kulture 15 knjiga (12 knjiga nije upisano u fundus, već darovano), a 28 je darovanih.
Fundus sadrži 23 848 knjiga. Smješten je u prostoru od 83 m², od čega je prostor za korisnike 60 m² .

Ukupan broj članova je 330, među kojima je 150 gostiju.
U slobodnoj maloj knjižnici na rivi u BookCrossing posudbi razmijenjeno je oko više stotina knjiga.

U suradnji sa školskim knjižničarima, profesorima i odgajateljicama, djeca i mladi iz osnovne, srednje škole i vrtića organizirano su posjećivali knjižnicu do vremena potpune obustave nastave i zatvaranja knjižnice. Upoznavali su se s njezinim bogatim fundusom, slušali priče i gledali prezentacije bračke kulturne baštine.

Tijekom prisilnog zatvaranja svih knjižnica u Hrvatskoj, naša knjižnica je i dalje pružala usluge korisnicima spuštajući knjige privezane za konop kroz prozor, što je rezultiralo oduševljenjem korisnika i velikom medijskom pozornošću.

U suradnji s Nakladom Bošković, knjižnica je 2019. god. objavila knjigu Frano Radić, život i djelo. Tijekom godine darovano je 190 knjiga bolskim obiteljima, zaslužnim i uglednim pojedincima i ustanovama u Hrvatskoj.

U nakladi knjižnice je krajem 2019. god. objavljena knjiga Jadranka Nejašmić: Bolski glazbeni spomenar, 1996. – 2017. o dvadesetogodišnjem radu i djelovanju Područne OGŠ Bol.
Tijekom godine darovano je 290 knjiga učenicima, profesorima, suradnicima na knjizi i glazbenim školama u Hrvatskoj.

Ravnateljica skrbi o organizaciji nastave Glazbene škole Josipa Hatzea Split Dislociranog odjela Bol. Note se kopiraju u knjižnici, sva arhiva čuva se u knjižnici.

U suradnji sa Šimom Strikomanom nastavljen je rad na projektu Terra Croatica – Bročko blogo kojim je cilj prikazati 10 000 godina bračke kulturne i bajkovite povijesti.
Snimljene su sljedeće scene:
Bolski kamen sriće na Zaltnom ratu,
Ranokršćanski mozaici u bazilici Sanctus Petrus u Supetru,
Paloc – Kuća u kući u Bolu
Rudica i Poganica kod crkvice sv. Ilije u Donjem Humcu.

Svakoj sceni prethodila su višemjesečna istraživanja, kontakti s brojnim znanstvenicima i pojedincima, kreiranje kostima… Za potrebe snimanja posuđeni su kostimi i rekvizita u HNK-u Split, HNK-u Zagreb, FA Linđo iz Dubrovnika, pojedini su šivani, izrađena je splav, mozaici, nakit…
Kostimiran je 31 glumac – naturščik (neki su imali više kostima), svi sa lokaliteta na kojima se snimalo.
Knjižnica je radionica kostima, garderoba, prostor za pripremu i druženje glumaca…
Scena Bolski kamen srićie snimljena je prema mojoj legendi, a scena Rudica i poganica također prema mojoj legendi koja je spoj biblijske priče i bračke narodne predaje.
Snimljeni materijal, na žalost, nije mogao biti prezentiran zbog novonastale situacije uzrokovane Corona virusom. Izostao je i ljetni program.
Ali materijal se često koristi u objavama na facebooku u okviru izrade tjednih programa obilaska lokaliteta i upoznavanja s bogatom bračkom kulturnom baštinom.

Obojani su svi prozori i vrata na zgradi knjižnice.

Izvješće o radu za 2020. godinu